Dieta przy refluksie

refluks.jpg

DIETA PRZY REFLUKSIE

 

Choroba refluksowa jest obecnie bardzo rozpowszechniona. Polega ona na tym, że treść żołądkowa wraca do przełyku. Wówczas występuje uczucie zgagi, pieczenie za mostkiem, ból w nadbrzuszu a czasami bolesne połykanie. Typowy dla refluksu jest też dyskomfort spowodowany odczuwaniem gorzkiego lub kwaśnego smaku.

Nasilenie objawów obserwuje się szczególnie po spożyciu obfitego posiłku, tłustego pokarmu lub po kieliszku wina i kwaśnych napojów. Choroba ta występuje głównie u osób z nadmierną masą ciała, palących papierosy oraz nadużywających alkohol, ale także u kobiet w ciąży. Cierpi na nią raz w miesiącu około 15% ludzi.
 

Najlepszym sposobem na zniwelowanie bólu jest prawidłowa dieta oraz zmiana stylu życia. Zalecane jest zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie, ponieważ składnik ten znacznie nasila dolegliwości. Jeśli jednak osoba, cierpiąca na refluks jest również otyła, zaleca się wprowadzenie diety nie tylko niskotłuszczową, ale także niskokaloryczną. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu. Zatem stosowanie diety refleksowej nie tylko pomoże wyjść z choroby, ale także zaowocuje w przyszłości zgrabniejszą sylwetką.

Podczas objawów choroby należy wypić szklankę przegotowanej niegazowanej wody, ponieważ oczyści ona przełyk z kwasów oraz resztek pokarmu. Warto także wypić mleko, które podobnie jak woda, działa oczyszczająco oraz neutralizuje kwas, czyli podwyższa nasze pH. Istotne jest również to, aby ostatni posiłek w ciągu dnia zjeść co najmniej trzy godziny przed pójściem spać.

Produkty, które nie są wskazane przy diecie refluksowej to:
- pieczywo żytnie, razowe, pieczywo chrupkie
- tłuste wędliny, konserwy, salcesony, kiełbasy, pasztety,
- sery żółte, sery topione, pikantne serki, Feta
- jaja na twardo
- zupy na tłustych wywarach, zupy instant, sosy ostre, zasmażki, kwaśna śmietana
- grube kasze, makarony razowe, ryż niełuskany
- nasiona roślin strączkowych
- tłuste mięsa takie jak wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna
- tłuste ryby takie jak węgorz, łosoś, sum, halibut, szproty, przetwory rybne marynowane, w sosach pomidorowych i w oleju
- smalec, słonina, margaryny
- warzywa kapustne, czosnek, por, papryka ostra, wszelkie warzywa konserwowe, rzodkiew, kalarepa, przetwory warzywne puszkowane
- kawa, mocna herbata, czekolada, napoje gazowane, soki owocowe, wszelkie alkohole
- czereśnie, gruszki, wiśnie, śliwki, owoce suszone, owoce kandyzowane i marynowane
- torty, ciasta z kremami, desery z alkoholem, orzechy, czekolada, batony, chałwa, ciasta zawierające środki spulchniające
- ocet, pieprz, musztarda, ketchup, chrzan, majonez, ostre przyprawy, kostki bulionowe
- ponad to należy zaprzestać palenia papierosów i ograniczyć żucie gumy
- wyeliminować należy smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu oraz zaprawianie dań tłustymi sosami.

Co zatem jeść?
- pieczywo pszenne, jasne, biszkopty, pieczywo drożdżowe
- masło
- twarożki homogenizowane, jajka na miękko, jajecznica beztłuszczowa
- chude wędliny
- rosół jarski, zupy z dodatkiem drobnych kasz, zupy przecierane
- kluski, makaron nitki, kasza manna oraz jęczmienna, ryż jasny, ziemniaki w postaci puree
- chude mięsa takie jak cielęcina, kurczak, indyk (w postaci gotowanej lub duszonej)
- chude ryby takie jak dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, okoń,
- surowe masło, słodka śmietanka (dodawane na surowo)
- budynie mleczne
- oleje roślinne – dodawane na surowo
- marchew, kabaczki, dynia, buraki, szpinak, szparagi (gotowane i w formie przecierów)
- owoce jagodowe, winogrona, banany, morele, jabłka (spożywane bez skórki)
- kompoty, galaretki i musy z wyżej wymienionych owoców
- cukier, wanilia, cynamon
- potrawy powinny być przygotowywane beztłuszczowo. Zaleca się gotowanie, duszenie, gotowanie na parze
- w okresach nasilania się choroby należy spożywać posiłki w formie papkowatej.
- ogranicza to konieczność żucia, które stymuluje wydzielanie soku żołądkowego co nasila nieprzyjemne objawy.
- ponad to posiłki spożywane powinny być 5 – 6 razy w ciągu dnia. Zaleca się aby były niewielkie objętościowo, nie zbyt gorące i nie zbyt zimne.
- po posiłku należy unikać przyjmowania pozycji leżącej
- dieta powinna całkowicie pokrywać zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, witaminy i składniki mineralne.

 
Your rating: Brak Average: 4.7 (50 votes)

OSTANIE RECENZJE

Szwaja podbija kobiecie serca!

recenzja.jpg
Monika Szwaja wydaje swoje książki już od 2003 roku, nie ma jeszcze milionowego grona wielbicieli, ale zamieni się to zapewne już niedługo, dlaczego? Jej książki są cudowne, pełne prawdziwie kobiecych wniosków i doświadczeń życiowych.

FRYZURY DAMSKIE RANKING
  • rude dlugie
    Image
  • slubna fryzura 3
    Image

TATUAŻE RANKING
  • demonica
    Image
  • zestaw tribali
    Image

FRYZURY MĘSKIE RANKING